De ruiperiode breekt weer aan!


Per jaar maken honden, katten en vogels een aantal keer een ruiperiode door. Het verliezen van vacht of veren wordt beïnvloed door de temperatuurwisseling, maar ook voeding heeft invloed op de vacht en de verenpracht. 

Honden en katten

Onderscheid moet gemaakt worden tussen haarverlies vanwege verandering van de vacht (zomer- en winter) of haaruitval vanwege ziekte. Het verliezen van vacht of veren leidt bijna nooit tot kaalheid. Verschillende aandoeningen, waaronder allergieën, mijten, schimmelinfecties, hormoondisbalans etc. kunnen effect hebben op de huid waardoor vacht of veren kunnen uitvallen. Wanneer je merkt dat er her en der kale plekken ontstaan, is het verstandig om de dierenarts te raadplegen.

Normaal gesproken wisselen veel diersoorten twee maal per jaar van vacht. In het voorjaar verliezen ze extra haren en veren om plaats te maken voor de zomervacht/zomerverenkleed. Omdat veel huisdieren binnen worden gehouden, verliezen honden en katten vaak het hele jaar haren, maar tijdens de rui is naar verhouding wel meer haarverlies.

Er zijn verschillende manieren om je hond of kat te ondersteunen in de ruiperiode;

  • Omega 3 en Omega 6 voedingssupplementen   
  • Voeren van voeding inclusief een dierlijkvet/olie (schapenvet, zalmolie. zonnebloemolie)
  • De vacht wassen en goed het water in de vacht laten trekken voor het helpen losweken van de haren
  • Regelmatig (maar niet te vaak) borstelen met een goede borstel (ActiVet) of kam

Bepaalde oliën, zoals zalmolie of zonnebloem olie, hebben een positief effect op de vacht. Dit komt vooral door de omega 3 en 6 vetzuren. Dit maakt de vacht aanzienlijk glanzender en de huid minder droog. 

Vogels

Voor vogels zijn veren gebruiksvoorwerpen. Na slijtage wordt een veer vervangen door een nieuw exemplaar. Standaart zijn vogels twee maal per jaar in een ruiperiode en verliezen meer veren. In de veren van vogels is een belangrijk eiwit aanwezig. het zogenaamde keratine. Dit zorgt voor stevigheid en structuur. dit eiwit os ook terug te vinden on onze eigen nagels en haren. Keratine kan snel aangemaakt worden waardoor het vervangen van veren efficiënt is. 

Gedurende de ruiperode kunnen vogels ondersteund worden door:

  • Rust in het verblijf
  • Extra eiwitten en vitamines zoals eiwitrijke zaden en granen zoals hennepzaak, haver, millet, boekweit en raapzaad
  • Bijvoeren van dierlijke eiwitten zoals meelwormen of andere insecten
  • Vitamines in het drinkwater (Vooral vitamine A en B2)
  • Zorg voor een vogelbad met vers water


*Bron Tijssen goed voor dieren.