Dit is een heel vervelend en veelvoorkomend probleem bij katten. Een speciale spray kan ervoor zorgen dat de eiwitten in de urine worden afgebroken zodat je de urine niet meer ruikt, tevens zit er een feromonenblokker in die ervoor zorgt dat de kat er niet opnieuw gaat plassen.

Maar waarom doen ze dit nou? Allereerst is het belangrijk dat je eerst door een dierenarts laat bekijken of alles medisch gezien in orde is. Katten plassen geregeld naast de bak als ze pijn ervaren op de bak bij het plassen waarbij blaasgruis en blaasontsteking de grootste boosdoeners zijn. In de winkel hebben we diverse merken blaasgruisdieet en ook een heel scala aan kuipjes natvoer voor de kat met blaasproblemen.

Is de kat helemaal “goedgekeurd” door de dierenarts dan kunnen er een paar dingen aan de hand zijn:

  • De kat vindt zijn bak te vies
  • De kat vindt de plaats van de kattenbak niet de juiste. Staat hij op een plek waar veel langsgelopen wordt bijvoorbeeld
  • De kat wil liever ander kattengrind. Misschien heb je wel net een andere soort geprobeerd en is hij het daar niet mee eens
  • Hij is zijn territorium aan het afbakenen. Dit zie je vaak als katten op de mat bij de voordeur plassen en hiermee reageren op andere katten die buiten lopen. Je kunt dit verhelpen door ruitjes af te plakken zodat hij de andere katten niet meer kan zien.
  • De kat wil graag meerdere kattenbakken. Dit zie je vaker in een huis met meerdere katten. Ze willen dan niet vlak na elkaar op de kattenbak of willen op de ene plassen en de andere hun behoefte doen. De stelregel is, voor iedere kat een kattenbak + 1 extra. Het mooiste zou zijn als de bakken dan ook een beetje verspreid staan door het huis.

Over het algemeen geldt dat in een huis waar meerdere katten leven er genoeg bronnen aanwezig moeten zijn en onder bronnen verstaan we voerbakjes, drinkbakjes, kattenbakken, krabpalen, mandjes enz. Heb je meerdere katten dan is het bij een plasprobleem raadzaam om ook alle bronnen voldoende aanwezig te laten zijn in huis.

Daarnaast kan een Feliway verdamper nog helpen om de kat(ten) meer rust te geven waardoor er minder stress is en ze minder vatbaar zijn voor blaasproblemen.