Mijn naam is Annemiek en ik werk in dierenboetiek Reinken in Den Haag. Ik heb een hele lieve husky die luistert naar de naam Luna waar ik veel plezier mee heb. Ze heeft bergen energie maar kan ook echt heel lui zijn. Als pup was zij een echte draak met puppy streken. Nu is zij heel lief en luistert goed (zeker voor een husky!)

Alles gaat eigenlijk heel goed en bijna vanzelf, we zijn goed op elkaar ingespeeld.

Maar dan wordt het herfst!...

Met het vallen van de bladeren laat Luna lief haar haren vallen. En dan kan ik aan het werk! Want dan kan ik gaan stofzuigen. Elke dag! Verder doe ik niks. Ik wacht af totdat al haar haren los zitten, haar hele ondervacht hangt in plukjes aan haar lijf. Ik moet me elke keer weer inhouden om haar niet te gaan borstelen zodra de eerste haren loszitten.

En dan ga ik haar wassen. Door het wassen komen alle haren die eruit moeten nog losser te zitten. Zodra ze droog is ga ik haar borstelen. Dit gaat nu veel sneller omdat de haren er gemakkelijker uitkomen na het wassen. Na ongeveer twee weken borstel ik haar nog een keer en dan is ze eigenlijk al door de rui heen. En dan laat ik haar vacht met rust tot de volgende rui periode in het voorjaar.

Waarom ik dit zo doe?

Omdat je het beste niet teveel kan borstelen. Dit geldt voor de kortharige vacht en de stokharige vacht. (bv mopshond, herder, visla, franse bulldog) De langharige hond of kat moet wel permanent geholpen worden met de vachtverzorging. Deze moet je namelijk ontklitten of beter nog klitvrij houden met een grove kam zodat je niet te veel haren eruit trekt. Dit is dan ook meteen de reden waarom je niet teveel moet borstelen. Je verwijdert niet alleen de losse haren maar door overmatig borstelen verwijder je ook de goede haren met als gevolg dat het betreffende haarzakje versnelt een nieuwe haar gaat aanmaken . (dit om de huid te beschermen) Deze versnelde nieuwe haar is van mindere kwaliteit en zal sneller weer uitvallen. Hierdoor krijg je een hond die continue verhaard en niet meer alleen tijdens de rui periodes omdat wij de natuurlijke haarcyclus in de war brengen met onze goedbedoelde vachtverzorging.

Denk je nu: Ojee, ik ben zo'n goedbedoelde vachtverzorger? Geen nood, je kunt er wat aan doen!
Door niets te doen!

Zo'n 3 a 4 maanden je hond niet borstelen zorgt ervoor dat de vacht zich kan herstellen. Dit is even lastig, ik weet er alles van! Gewoon lekker aan de slag met de stofzuiger. De hond af en toe een goede wasbeurt geven is wel een goed idee.

Wassen

Bij een wasbeurt verwijdert de shampoo vuil en vet van de haren en de huid. De haren nemen daardoor vocht op. Is de vacht een flinke tijd doordrenkt met warm water en shampoo dan laten de haren die nog maar net met hun voeten in het haarzakje zitten vanzelf los. Staan ze nog stevig in het haarzakje dan blijven ze daar ook, terwijl borstel en kam deze los zouden kunnen trekken. Na een half uurtje weken in het warme sop laten veel haren los. Spoel al de shampoo resten heel goed uit. Laat de hond zichzelf uitschudden, dep hem met ruwe handdoeken of een pettowel (deze neemt extra veel vocht op) droog en laat de vacht verder met rust.

Ben je nieuwsgierig geworden?

En wil je weten wat de beste vachtverzorging is voor jouw hond of kat? Kom bij ons langs en we vertellen je precies hoe en wanneer je moet borstelen en welke borstel of kam geschikt is voor het type vacht van jouw lieve huisdier!

Ook hebben wij heerlijke shampoos in de winkel om de vacht te verzorgen en om je lieverd weer lekker te laten ruiken!

Ik hoop tot ziens!

Groetjes Annemiek en een poot van Luna