dinsdag 11 juli 2023


VLOOIEN, TEKEN EN WORMEN...


Dit zijn onze vakantietips om uw huisdier optimaal te beschermen!

De zomer is een mooie tijd voor onze huisdieren! We trekken erop uit met het gezin, genieten van het fraaie weer en we gaan heerlijk op vakantie.

Helaas brengt deze periode ook gevaren met zich mee...

Vlooien, teken en wormen zijn veelvoorkomende problemen waar onze huisdieren in de zomer mee te maken krijgen.

In deze blog leggen we uit wat deze beestjes zijn, hoe u ze kunt voorkomen en wat u kunt doen als uw huisdier er toch last van heeft…

VLOOIEN 

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende insecten die op de huid van uw huisdier leven. Ze kunnen irritaties en jeuk veroorzaken en dragen soms ook ziekten over. Vlooien zijn gemakkelijk te voorkomen door maandelijks een vlooienmiddel te gebruiken. Er zijn verschillende soorten middelen beschikbaar, zoals vlooienbanden, sprays, druppels en pillen.

Kies het middel dat het beste bij uw huisdier past en zorg ervoor dat u het op tijd toedient.

Hieronder treft u 7 TIPS aan om vlooien te voorkomen en te bestrijden:

#1. Start met een goede hygiëne
De eerste tip is simpel, maar effectief: zorg voor een schone leefomgeving van uw huisdier. Echter… Regelmatig stofzuigen en dweilen alleen helpt niet om alle eitjes en de larven van vlooien te verwijderen.

Wij adviseren u om de gehele woning te behandelen met een speciale vlooienspray.

#2. Voeding en gezondheid
Een gezond huisdier is minder vatbaar voor vlooien. Zorg dus voor de juiste voeding, voldoende beweging en de juiste preventieve zorg. Een gezonde vacht zorgt ervoor dat vlooien minder snel bijten en dat uw huisdier minder snel geïnfecteerd raakt. 

#3. Voorkomen is beter dan genezen
Voorkomen is de beste remedie! Er zijn verschillende preventieve producten bij ons verkrijgbaar zoals: vlooienbanden, pipetten en tabletten.

#4. Controleer regelmatig
Controleer uw huisdier regelmatig op tekenen van vlooien. Vlooien zijn kleine bruine insecten die zich vastbijten op de huid van uw huisdier. U ziet ze vaak lopen in de liezen, achter de oren of bij de staart. Wanneer u gaat kammen met een vlooienkam, dan kunt u kleine zwarte stipjes of korreltjes tegenkomen.

Dit zijn zogenaamde vlooienpoepjes…

Hoe weet u dat zeker? Druk ze maar eens fijn op vochtig keukenpapier en wanneer het roodbruin kleurt, dan is het inderdaad afkomstig van een bloedzuigende vlo!

#5. Behandeling
Wanneer u vlooien hebt geconstateerd, is het belangrijk om snel en effectief te handelen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, zowel natuurlijke als synthetische.

Overleg met ons team wat de beste keuze is voor uw huisdier.

#6. Verwijdering van vlooien uit het huis
Vlooien kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen en verspreiden in uw woning. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig om te gaan met het opruimen van eventuele eitjes en larven. Was kussens en speelgoed van uw huisdier op hoge temperatuur en stofzuig grondig in alle hoeken en gaten van uw huis. Gooi de stofzuigerzak vervolgens weg en spray elk vertrek voldoende in met de juiste spray.

Dit om een vervelende vlooienplaag te voorkomen!

#7. Voorkomen van herinfectie
Vlooien kunnen snel terugkeren en zich opnieuw verspreiden. Het is daarom belangrijk om preventieve maatregelen te blijven nemen en regelmatig te controleren op ongewenste gasten.

TEKEN

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die in het gras en in de struiken leven. Ze springen op hun prooi, bijvoorbeeld op uw huisdier, en ze bijten zich vervolgens vast in de huid. Teken kunnen ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme. Controleer uw huisdier daarom regelmatig op teken en verwijder ze zo snel mogelijk! Wij adviseren altijd om een tekentang te gebruiken. Breng ook maandelijks een middel tegen teken aan, zoals een pipet of een halsband. Zo verkleint u de kans op een tekenbeet bij uw huisdier!

Hieronder treft u 4 TIPS aan die uw huisdier beschermeren tegen teken:

#1. Controleer uw huisdier na elke wandeling
Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het essentieel om jouw huisdier in deze periode grondig te controleren na elke wandeling.
Kijk vooral in warme gebieden zoals: achter de oren, tussen de tenen, onder de oksels en in de liezen. Als u een teek vindt, verwijder het dan direct!

Hoe langer de teek op het lichaam van uw huisdier blijft zitten, hoe groter het risico op ziekte.

#2. Gebruik een TickKey om de teek te verwijderen 
Niet alle tekenverwijderaars zijn even veilig en effectief. De Dierenboetiek adviseert de TickKey. Een tekenverwijderaar die de teek gegarandeerd levend van u of uw huisdier afhaalt.

De TickKey is eenvoudig in gebruik en makkelijk te bevestigen aan uw sleutelbos, zodat u de tekenverwijderaar altijd bij u heeft.

#3. Maak de beetplek schoon en desinfecteer
Na het verwijderen van de teek is het belangrijk om de beetplek te desinfecteren. Wij adviseren EHBO Spray van Frama.

Zo vermindert u het risico op infecties!

#4. Let de komende dagen op afwijkingen
Houd de wond enkele dagen goed in de gaten nadat u de teek hebt verwijderd. Als u een rode ring rondom de wond ziet verschijnen of als het gebied opzwelt en/of geïnfecteerd lijkt, raadpleeg dan direct een dierenarts!

Dit kunnen namelijk symptomen zijn van de ziekte van Lyme.

WORMEN

Wormen zijn parasieten die in de darmen van uw viervoetige vriend leven. In de darmen, maar ook in de longen of in het hart. Muggen in zuidelijke landen zijn bijvoorbeeld gastheren van deze nare wormen. Wanneer uw huisdier gestoken wordt door een besmette mug, kan het besmet worden.

Heeft u vakantieplannen met uw huisdier?

Ontworm dan voor en na de vakantie met het juiste product!

Wormen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals: diarree, braken en gewichtsverlies.

Sommige soorten wormen kunnen ook overgedragen worden op mensen. Wormen zijn te voorkomen door regelmatig een ontwormingsmiddel toe te dienen.

Dit kan in de vorm van een pil, pasta of een pipet.

Hieronder treft u de 5 belangrijkste tips aan tegen wormen:

#1. Ontworm uw huisdier regelmatig
Het is belangrijk om uw huisdier regelmatig te ontwormen om te voorkomen dat het dier besmet raakt met wormen. Afhankelijk van het type dier en de situatie, kan het ontwormingsschema verschillen.

Doorgaans adviseren wij om volwassen honden en katten minstens vier keer per jaar te ontwormen.

#2. Verwijder ontlasting onmiddellijk
Honden en katten die buiten komen, hebben een hoger risico op worminfecties. Verwijder daarom de ontlasting van uw huisdier onmiddellijk om te voorkomen dat wormeitjes zich verspreiden in de omgeving.

Dit is belangrijk voor de hygiëne en de gezondheid van uzelf en andere huisdieren die eventueel bij u thuis wonen.

#3. Was uw handen regelmatig
Wormeieren kunnen zich verspreiden via handen, voeten en andere lichaamsdelen. Was uw handen daarom regelmatig, vooral na het schoonmaken van de kattenbak of het uitlaten van uw hond.

Dit geldt ook voor kinderen die veel in contact komen met uw huisdieren.

#4. Vermijd contact met wilde dieren
Wilde dieren, zoals muizen en ratten, kunnen drager zijn van verschillende ziektes, waaronder worminfecties. Vermijd daarom zoveel mogelijk contact met wilde dieren en hun uitwerpselen. 

#5. Houd uw huisdier gezond
Een gezond huisdier heeft een betere weerstand tegen worminfecties dan een zwak dier. Zorg daarom voor een uitgebalanceerde voeding, voldoende beweging en regelmatige gezondheidscontroles.

Houd de hygiëne in acht en vermijd teveel huisdieren in één huishouden om te voorkomen dat ziektes zich snel verspreiden.

Samenvattend

In deze blog hebben we besproken wat u moet weten over vlooien, teken en wormen bij uw huisdier. Het is belangrijk om uw huisdier goed te beschermen tegen deze parasieten, vooral in de zomer wanneer ze meer buiten zijn!

Gebruik preventieve middelen en neem de juiste maatregelen om de omgeving schoon te houden. Als uw huisdier toch last heeft van parasieten, kom dan bij ons langs in onze filialen voor passend advies en de juiste behandeling voor uw huisdier.

Wij denken graag met u mee 😀

Geniet samen van een kriebelvrije- en besmettingsvrije zomer!

Benita

Namens De Dierenboetiek