zaterdag 2 december 2023


Alles wat je moet weten over feromonen en hoe ze het gedrag van je viervoeter kunnen beïnvloeden…

Feromonen spelen een belangrijke rol in het dierenrijk en ze beïnvloeden het gedrag en de communicatie tussen verschillende soorten. Het begrijpen van de impact van feromonen op huisdieren kan waardevolle inzichten bieden in hun welzijn en helpen bij het creëren van een veilige thuishaven voor zowel huisdieren als hun baasjes.

Wat zijn feromonen precies en hoe beïnvloeden ze het dagelijkse gedrag van onze huisdieren?

Feromonen zijn chemische signalen die door dieren worden uitgezonden om te communiceren met anderen van dezelfde soort. In het dierenrijk dienen deze onzichtbare boodschappers verschillende doelen, zoals het markeren van het territorium en het aangeven van de paringsbereidheid. Bij huisdieren kunnen feromonen een kalmerend effect hebben, stress verminderen en angsten wegnemen. Producten zoals "Feliway voor katten" maken gebruik van synthetische feline gezichtsferomonen om een vertrouwd gevoel te creëren, waardoor katten zich sneller veilig voelen in hun omgeving.

Welke dieren worden angetrokken door feromonen?

Het scala aan dieren dat wordt aangetrokken door feromonen is groot en varieert van insecten tot zoogdieren. In het geval van huisdieren reageren met name katten en honden op feromoon-signalen. Katten gebruiken gezichtsferomonen om hun territorium te markeren en een gevoel van vertrouwdheid te creëren. Bij de aankoop van een nieuw meubelstuk zie je dan ook vaak in hun gedrag terug dat ze er tegenaan wrijven (kopjes geven), wanneer ze het als veilig hebben bestempeld. Naast katten gebruiken ook honden feromonen om berichten over veiligheid en comfort over te brengen. Het begrijpen van deze signalen kan huisdiereigenaren helpen om gedragsproblemen effectiever aan te pakken en een positieve omgeving te creëren. 

Hebben menselijke feromonen invloed op honden?

Hoewel honden bekend staan om hun scherpe reukzin, wekken menselijke feromonen over het algemeen geen opwinding bij hen op, gelukkig maar! Honden reageren voornamelijk op hondenferomonen, die belangrijke informatie over hun omgeving overbrengen. Om de band tussen mensen en honden te versterken, maken producten zoals "Adaptil voor honden en puppy's" gebruik van een kunstmatig feromoon dat overeenkomt met het natuurlijke equivalent. Deze producten zijn bijzonder nuttig in stressvolle situaties, zoals tijdens het reizen, bij een bezoek aan de dierenarts of een verhuizing naar een nieuwe woonomgeving.

Hoe beïnvloeden feromonen katten?

Katten zijn zeer gevoelig voor feromonen en deze signalen spelen een cruciale rol in hun emoties en sociale interacties.

Je kat geeft om verschillende redenen feromonen af en ze worden o.a. gebruikt om:

◼️ Hun territorium als veilig te markeren.

◼️ Andere katten hen te laten identificeren.

◼️ Een signaal naar aantrekkelijke partners af te geven.

◼️ Vertrouwdheid en een veilig gevoel te bewerkstelligen.

◼️ Een band te creëeren tussen moederpoezen en haar kittens.

◼️ Een signaal van geluk, tevredenheid en geruststelling af te geven.

◼️ Een teken van stress of angst af te geven.

◼️ Zichzelf te kalmeren.

Aanbevolen oplossingen

In huishoudens met meerdere huisdieren of in stressvolle situaties kan het gebruik van Feliway enorm gunstig zijn. Het helpt aanzienlijk bij het creëren van een geruststellende omgeving voor katten, waardoor ongewenst gedrag zoals het markeren van urine, sproeien en krabben kan worden verminderd.

Bij het overwegen van deze producten is het essentieel om oplossingen te kiezen die bewezen effectief en veilig zijn in het gebruik. Feliway is een vertrouwd merk dat wetenschappelijk geformuleerde oplossingen biedt tegen stress en angst bij katten.

Naast producten voor katten biedt Adaptil oplossingen met een vergelijkbaar effect voor honden en puppy's. Ook deze producten worden ingezet om een veilig gevoel over te brengen.

Voor een natuurlijke benadering kun je kiezen voor "Rustmix Valeriaan Complex" van het merk Frama om kalmte bij je huisdieren te stimuleren.

Creëer ook een ontspannen sfeer in je huis!

Het begrijpen en benutten van de kracht van feromonen kan aanzienlijk bijdragen aan het welzijn van je huisdieren. Door feromoon-gebaseerde producten in je omgeving op te nemen, kun je een ontspannen sfeer creëren voor je maatje.

En dat maakt je wooncomfort gewoon een stuk aangenamer!

Heb je meer vragen over feromonen ennoplossingen die we al jaren verkopen? Kom dan naar één van onze filialen voor een passend advies op maat.

Bedankt voor het lezen van deze blogpost en tot de volgende keer ✍️

Benita van wegen I Dé Dierenboetiek